Er du utvekslingselev to be?

Jeg vurderte å kalle siden «Hjelpeside for vordende utvekslingsstudenter,» for å virke pro, men så ble det for gamliss.

Hei alle der ute som tenker på å bli utvekslingsstudent!
Jeg tenkte at jeg skulle lage en side som kan hjelpe dere på vei. Jeg leste selv slike da jeg var i «prosessen» og fant dem veldig gode å ha.  Jeg deler siden inn i flere «kategorier», så du kan selv velge hva du vil lese.

Hvis du ser på >denne< siden, kan du lese kort oppsummert datoene for når de «viktige tingene» skjedde.

Dette blir også en oppsummering av min prosess.

Valg av linje på videregående
Da jeg skulle velge hvilken linje på videregående jeg skulle velge, var jeg veldig usikker. Meningene mine forandret seg mye fra dag til dag, og jeg hadde egentlig ikke peiling. Jeg ville så gjerne gå på Katedralskolen, men det ble Malvik. (>Her< kan du lese om etter valget var tatt. >Her< kan du lese om kvalene mine før) Jeg hadde tenkt mye på Internasjonaliserings-linja på Katta, men jeg tok faktisk dette ønsket bort fra søknaden på kvelden søknaden skulle leveres. For en tabbe.

Jeg kom inn på Malvik, nærskolen min, på studiespesialisering. Dette var jeg egentlig fornøyd med, og jeg hadde slått meg til ro med valget mitt. Men etter en tur til en venninnes hytte, der hun snakket om hvordan akkurat Internasjonal-linja var, så angret jeg meg. Den følelsen gikk jeg med lenge. Dette leder over til nese punkt.

Drømming
Nå brukte jeg mye tid til å bare sitte og drømme. Google på nettet, lese utvekslingsblogger, lese i brosjyrer, se på bilder, kommentere på blogger om hvor mye jeg hadde lyst… Jeg var fast bestemt på at England var THE PLACE. Ikke noe USA på meg, nei. Jeg vippet også mye mellom språkreiser, folkehøgskole, et friår, gå på universitet i England osv, men til slutt bestemte jeg meg for at, nei, jeg kunne ikke vente. Jeg tok også en liten prat med rådgiver, som fortalte meg litt om fag. Hun sa også at jeg hadde muligheten til å dra til England gjennom Katta. Dette avslo jeg. Jeg var fast bestemt på at Explorius var organisasjonen for meg.

Drømmetenkninga varte ikke lange tiden. Bare noen uker/ én. Så det var en rask beslutning. Men tankene hadde svirret rundt i bakhodet en stund likevel, så jeg var ikke uforberedt.

Bestemmelsen
Så kom punktet da jeg skulle snakke med mamma og pappa om hva jeg ville. «Jo, det har seg sånn at.. Wææ, ikke se sånn på meg. At jeg vil dra på utveksling neste år.» Jeg er ikke den stereotype utvekslingstypen. Jeg er egentlig ganske sjenert, men jeg har en sterk vilje. Og jeg overraska mange da jeg bestemte meg for dette, det kan jeg fortelle deg. Men jeg står for valget.

Svaret jeg fikk fra m’n’p var ikke akkurat veldig entusiastisk. Men dette var fordi de ville ha meg hjemme. Jeg ble litt trist. Men de sa at ja, selvfølgelig får du dra.

Valg av organisasjon
>Her
< kan du lese innlegg om min mening om organisasjonene man kan søke gjennom

Jeg hadde undersøkt mye på forhånd. Derfor sendte jeg interesseskjema til Explorius nesten med en gang. Dette er bare et skjema man sender inn for å vise interesse. For å få avtalt et intervju. Ikke noe bindende, koster ingenting. Noen dager etterpå, bestemte jeg meg også for å søke på Aspect, for å «sikre meg,» som jeg kalte det. Dette hadde jeg sett mange andre gjøre, søke på flere.

Dette leder videre til neste punkt.

Intervju
Intervju med Aspect ble raskt avtalt, men det med Explorius var det mye styr rundt. Jeg hadde tenkt å sette intervjuene i samme helg for at jeg kunne sammenlikne dem opp mot hverandre, men det ble det ikke noe av. Det ble for mye fram og tilbake med intervjuet med Explorius.

>Her< får du lese mer om intervjuet. Det gikk helt greit, det kan jeg si deg! Bare vær deg selv, eller den mer utadvendte deg selv, og smil og vær ærlig. Tenk gjennom hvorfor du vil dra, hvordan du kommer til å takle hjemlengsel osv før du drar på intervju. Forbered deg også på å snakke engelsk. Før intervjuet måtte man også fylle ut noen papirer.

Etter intervjuet var jeg utålmodig. Jeg ville ha svar. Jeg fikk svar etter en uke. Fra Aspect. Jeg avlyste intervju med Explorius

Søknadsmappa
>Her<
kan du lese om den. Den var ikke så stor som jeg hadde fryktet. Den ble sendt av gårde.
Hvis du leser i arkivet fra oktober, så finner du en del om søknadsmappa, utfyllinga av den osv.
Jeg var på legebesøk i starten av november, og fikk fylt ut Health Certificate.

Husk å være systematisk når du fyller ut søknaden! Er mye man må huske på. Skrive brev, foreldre må skrive brev, kanskje gammel engelsklærer, du må til legen for helsesjekk og utfylling av skjema, du må ta «riktig kopi» av pass, vitnemål, gammel karakterbok, vaksinekort osv, du må lage fotosamling.

>Her< kan du se hvordan søknadsmappa så ut da jeg var ferdig.

Videre tanker
Jeg begynte å tenke litt mer på hv
a valget jeg hadde gjort betydde, og bestemte meg for å skrive et blogginnlegg om tankene mine. Det ble ganske mange etterhvert, gitt, men her kan du se dem.

Finansiering

Dette er et veldig viktig punkt. For, oj, så mye det koster! Explorius fant jeg ut at var dyrere enn Aspect også, etter å ha regnet nøye ut med pappsen. Det at man får 40000 i stipend, er litt oppskrytt. Vi brukte «stipendkalkulatoren» på lånekassen, og der fikk vi ut 30000 som svar. Man kan også søke andre legater og stipend andre plasser.

Jeg skal selv betale ca 20 000 kroner. Dette tar jeg fra arv. Jeg har også nå nettopp (desember 2010) fått meg jobb, så der har jeg tenkt å få tjent meg opp en del. Alt skal spares. Sommerjobb skal jeg også ta meg. Når jeg kommer tilbake, skal jeg jobbe mer for å tjene opp det jeg tok fra arven igjen.

Resten betaler snille mamma og pappa ❤
(Jeg satser også på penger i bursdagsgaver/julegaver)

Hvorfor jeg valgte å bli utvekslingsstudent

Jeg måtte legge til dette punktet også.

1) Jeg elsker England. Kulturen.
2) Jeg elsker engelsk. Britisk, in particular. Aah, den fine dialekten 🙂
3) Jeg vil lære å kjenne en ny kultur, en annen måte å leve på, et annet skolesystem.
4) Jeg kan ikke se for meg selv være stucked her i Malvik i tre år til det.
5) Jeg vil oppleve noe nytt!
6) Jeg elsker å reise!
7) Det virker så utrolig spennende, og lærerikt. Jeg kan utvikle meg som person.
8] Jeg slipper gym. (lusen grunn, jeg vet. Men en grunn none the less)
9) Jeg har lyst til å teste meg selv.
10) Jeg vil kunne komme tilbake, og si at dette klarte jeg, og være stolt av meg selv.

Når jeg tviler, tenker jeg «Bedre å angre på noe du har gjort, enn noe du ikke har gjort. Jeg vet jeg kommer til å angre hvis jeg drar. Jeg er veldig flink til å angre. Jeg vil ikke utsette meg for det.»

Det som er kjipest er at jeg forlater katten min. Og familien min. Og vennene mine. Hjemlengsel kommer jeg sikkert til å få, men jeg skal takle det.

Jeg har også hørt at skolen i England skal være ganske hard, og realfag på engelsk tror jeg vil bli vanskelig. Men dette skal jeg klare :)!

Nå avslutter jeg før jeg lister opp aaallt jeg tenker på.

Reklamer

One thought on “Er du utvekslingselev to be?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s